ΕΥΡΑΣΙΑ

ΙΧΝΗ ΡΩΜΑΙΩΝ

Θα ταξιδέψουμε σε πέντε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν) στις οποίες εξακολουθούν να ζουν Έλληνες - Πόντιοι.

ΙΧΝΗ ΡΩΜΑΙΩΝ

 

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ίχνη Ρωμαίων» αναφέρεται στις ζωές και τις ιστορίες των εναπομεινάντων Ελλήνων Ποντίων στις χώρες της τ. ΕΣΣΔ, που εδώ και εκατοντάδες χρόνια συνεχίζουν να ζουν στις πατρογονικές τους εστίες, κρατώντας ζωντανή τη παράδοση, τη γλώσσα, το πολιτισμό και την ιστορίατου Ποντιακού ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας.

Με όχημα τη φωτογραφία, τις βίντεο-μαρτυρίες, την αφήγηση και τη γραφή, επιθυμούμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις ανθρώπινες ιστορίες των κατοίκων του Ποντου, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούν ζωντανή την παράδοση τους και με αυτόν τον τρόπο γίνονται σταθερά σημεία για τις επόμενες γενιές που πλέον δεν ζουν στα πατρογονικά τους εδάφη. Θα ταξιδέψουμε σε πέντε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν) στις οποίες ακόμη διαμένουν Έλληνες - Πόντιοι με σκοπό να αποτυπώσουμε την ζωή τους και τον πολιτισμό τους. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση και η προβολή του Ελληνισμού που διαμένει στην τ. ΕΣΣΔ όπως επίσης και η ενημέρωση του Ελληνικού πληθυσμού που διαμένει στην Ελλάδα για την ιστορία και την ζωή των εναπομεινάντων ποντίων της τ. ΕΣΣΔ.

Το εγχείρημά μας «Ίχνη Ρωμαίων» έχει θέσει ως αποστολή του τη διάσωση σημαντικού μέρους της Ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, καταγράφοντας σημαντικά και ανέκδοτα πολιτιστικά τεκμήρια από τις χώρες της τ. ΕΣΣΔ. Όμως, ο πυρήνας του έργου μας είναι πρωτίστως κοινωνικός και εκπαιδευτικός καθώς έχουμε θέσει ως στόχο μας να καταγράψουμε και να διαδώσουμε τις μνήμες, τις αφηγήσεις και τα αρχειακά τεκμήρια. Αφού ολοκληρώσουμε τα ταξίδια μας,  στη συνέχεια επιθυμούμε να εμπλέξουμε ενεργητικά και βιωματικά το ευρύ κοινό σε μια σειρά καινοτόμων δράσεων, οι οποίες θα διαπραγματεύονται την ατομική και συλλογική μνήμη και ταυτότητα. 

Traces Of Roman
ΑΡΜΕΝΙΑ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΙΧΝΗ

Ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας από το ποντιακό χωριό Γιαγκντάν της Αρμενίας διότι από εκεί κατάγεται η Άννα και εκεί έζησε τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής της. Όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση η οικογένειά της πήρε, όπως και χιλιάδες άλλες, τον δρόμο της μετανάστευσης προς την Ελλάδα.Η Άννα, στο μυαλό της είχε δημιουργήσει ένα φαντασιακό τόπο με βάση την μνήμη της και τις αφηγήσεις της οικογένειάς της.

Πηγαίνοντας στα ποντιακά χωριά της Αρμενίας θέλαμε να δούμε και να αποτυπώσουμε μέσω του βίντεο και της φωτογραφίας το τοπίο και τους ανθρώπους των χωριών αυτών. Επίσης θέλαμε να διερευνήσουμε την έννοια της μνήμης και της ταυτότητας και τα χαρακτηριστικά αυτά τα οποία κάνουν κάποιον να αυτοαποκαλείται Ρωμαίος

Το τοπίο της Βόρειας Αρμενίας (στην περιοχή που διαβιούσαν Έλληνες) είναι άγονο, μουντό και βαρύ. Το φως του Καυκάσου είναι απαλό και δημιουργεί μια βαθεία γαλήνη και ηρεμία.  Τα βουνά εναλλάσσονται ξερά και άγονα, είναι γεμάτα χαλκό και γι΄αυτό δεν φύεται τίποτα επάνω τους, αυτό το άγονο τοπίο δημιουργεί μια πλαστικότητα. Τα χωριά είναι λασπωμένα και κυριαρχεί η εγκατάλειψη και η φτώχια. 

Στην μετασοβιετική εποχή οι άνθρωποι ζουν εξαιρετικά δύσκολα αφού εξαρτώνται άμεσα από την γη και τα ζώα τους τα οποία τους παρέχουν τα προς το ζην. Έξω από τα σπίτια μπορεί κανείς να δει βουνά από κοπριά και τα χωριά μυρίζουν λάσπη και καβαλίνα. 

Το εσωτερικά των σπιτιών είναι γεμάτο παλιές φθαρμένες και βρόμικες ταπετσαρίες. Τα εσωτερικά των σπιτιών είναι από τη δεκαετία του 90 και ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε το 1992 όταν οιπερισσότεροι πόντοι μετανάστευσαν στην Ελλάδα. 

 Οι άνθρωποι είναι ήσυχοι και ήρεμοι. Όσοι μείνανε πίσω βιώσαν όλο τον μαρασμό και την καταστροφή των σπιτιών και των χωριών τους. Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλάνε όλο τον πολιτισμό του ποντικού Ελληνισμού. Είναι οι τελευταίοι θεματοφύλακες μιας κουλτούρας και ενός τρόπου ζωής που χάνεται. Στέκονται αυτόνομοι και περήφανοι σε έναν τόπο που αισθάνονται πατρίδα τους. Η πατρίδα γι αυτούς δεν είναι η Ελλάδα αλλά ο Ελληνισμός. 

Το ταξίδι αυτό ενδυνάμωσε την επιθυμία μας να καταγράψουμε και να φέρουμε στο φως τις ζωές αυτών των ανθρώπων που παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες ζουν, διδάσκουν σε εμάς την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στον εαυτό μας και στον πολιτισμό που φέρουμε.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΙΧΝΗ
ΙΧΝΗ ΡΩΜΑΙΩΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ

ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Ο Μπόριας Μπατμάνοφ είναι Πόντιος από το χωριό Aχτάλα (Akhtala) της Αρμενίας. Μας μιλάει για τη ζωή του, την ιστορία των Ποντίων, τη κατάσταση που βιώσαν όταν κατάρρευσε η ΕΣΣΔ, για την επίσκεψή του στην Ελλάδα και την επιστροφή πίσω στο χωριό του.

ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Follow Us

Copyright © 2022 Art Traces - All Rights Reserved