ΕΥΡΑΣΙΑ

ΙΧΝΗ ΡΩΜΑΙΩΝ

Θα ταξιδέψουμε σε πέντε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν) στις οποίες εξακολουθούν να ζουν Έλληνες - Πόντιοι.

ΙΧΝΗ ΡΩΜΑΙΩΝ

 

Όραμα μας είναι μέσω της τέχνης να αποτυπώσουμε και να καταγράψουμε τη ζωή, τη παράδοση και τον πολιτισμό των ανθρώπων οι οποίοι κουβαλάνε μια αρχέγονη κληρονομία και η ιστορία του λαού τους είναι ακόμη ζωντανή στην κοσμοαντίληψή τους.

Το προτζεκτ με τίτλο «Ίχνη Ρωμαίων» αναφέρεται στις ζωές και τις ιστορίες των εναπομεινάντων Ελλήνων Ποντίων στις χώρες της τ. ΕΣΣΔ, που εδώ και εκατοντάδες χρόνια συνεχίζουν να ζουν στις πατρογονικές τους εστίες, κρατώντας ζωντανή τη παράδοση, τη γλώσσα, το πολιτισμό και τη χιλιόχρονη ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας.

Με όχημα τη φωτογραφία, τις βίντεο-μαρτυρίες, την αφήγηση και τη γραφή, επιθυμούμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις ανθρώπινες ιστορίες των Ποντίων, που διδάσκουν με το ήθος τους και την ζωή τους στις νέες γενιές, πως να κρατήσουν ζωντανή την παράδοσή τους. Θα ταξιδέψουμε σε πέντε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν) στις οποίες ακόμη διαμένουν Έλληνες - Πόντιοι με σκοπό να αποτυπώσουμε την ζωή τους και τον πολιτισμό τους. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση και η προβολή του Ελληνισμού που διαμένει στην τ. ΕΣΣΔ όπως επίσης και η ενημέρωση του Ελληνικού πληθυσμού που διαμένει στην Ελλάδα για την ιστορία και την ζωή των εναπομεινάντων ποντίων της τ. ΕΣΣΔ.

Το εγχείρημά μας «Ίχνη Ρωμαίων» έχει θέσει ως αποστολή του τη διάσωση σημαντικού μέρους της Ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, καταγράφοντας και διασώζοντας σημαντικά και ανέκδοτα πολιτιστικά τεκμήρια από τις χώρες της τ. ΕΣΣΔ. Όμως, ο πυρήνας του έργου μας είναι πρωτίστως κοινωνικός και εκπαιδευτικός καθώς έχουμε θέσει ως στόχο μας να καταγράψουμε και να διαδώσουμε τις μνήμες, τις αφηγήσεις και τα τεκμήρια που θα συλλέξουμε μέσα από μια σειρά καινοτόμων δράσεων, που μπορούν να εμπνεύσουν και να εμπλέξουν ενεργητικά το ευρύ κοινό πέρα των Ποντίων.

5.000 ΧΛΜ
3 ΧΡΟΝΙΑ
2,000 m
ΔΥΣΚΟΛΗ
Traces Of Roman
ΑΡΜΕΝΙΑ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΙΧΝΗ

Ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας από το ποντιακό χωριό Γιαγκντάν της Αρμενίας διότι από εκεί κατάγεται η Άννα και εκεί έζησε τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής της. Όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση η οικογένειά της πήρε, όπως και χιλιάδες άλλες, τον δρόμο της μετανάστευσης προς την Ελλάδα.

Στο μυαλό της είχε δημιουργήσει ένα φαντασιακό τόπο βάση των αφηγήσεων της οικογένειάς της. Πηγαίνοντας στα ποντιακά χωριά της Αρμενίας θέλαμε να δούμε και να αποτυπώσουμε φωτογραφικά το τοπίο και τους ανθρώπους, να επισκεφτούμε τους εναπομείναντες Έλληνες και να μελετήσουμε την έννοια της πατρίδας και της Ρωμιοσύνης. 

Το τοπίο της βόρειας Αρμενίας (στην περιοχή που διαβιούσαν Έλληνες) είναι άγονο, μουντό και βαρύ. Το φως του Καυκάσου είναι απαλό δημιουργεί μια βαθύτατη γαλήνη και ηρεμία χωρίς εξάρσεις. Τα βουνά εναλλάσσονται ξερά και άγονα, είναι γεμάτα χαλκό και γι΄αυτό δεν φύεται τίποτα επάνω τους, αυτό το άγονο τοπίο δημιουργεί μια πλαστικότητα. Τα χωριά είναι λασπωμένα και κυριαρχεί η εγκατάλειψη και η φτώχια. 

Στην μετασοβιετική εποχή οι άνθρωποι ζουν εξαιρετικά δύσκολα αφού εξαρτώνται άμεσα από την γη και τα ζώα τους που αυτά τους δίνουν τα προς το ζην. Έξω από τα σπίτια μπορεί κανείς να δει βουνά από κοπριά και τα χωριά μυρίζουν λάσπη και καβαλίνα. 

 

Το εσωτερικά των σπιτιών είναι γεμάτο παλιές φθαρμένες και βρόμικες ταπετσαρίες. Τα έπιπλα και ο χώρος που ζουν είναι από τη δεκαετία του 90. Ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε το 1992 όταν οι πόντοι μετανάστευσαν στην Ελλάδα. 

 Οι άνθρωποι είναι ήσυχοι και ήρεμοι. Όσοι μείνανε πίσω βιώσαν όλο τον μαρασμό και την καταστροφή των σπιτιών και των χωριών τους. Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλάνε όλο τον πολιτισμό του ποντικού Ελληνισμού. Είναι οι τελευταίοι θεματοφύλακες μιας κουλτούρας και ενός τρόπου ζωής που χάνεται. Στέκονται αυτόνομοι και περήφανοι σε έναν τόπο που αισθάνονται πατρίδα τους. Η πατρίδα γι αυτούς δεν είναι η Ελλάδα αλλά ο Ελληνισμός. 

Το ταξίδι αυτό ενδυνάμωσε την επιθυμία μας να καταγράψουμε και να φέρουμε στο φως τις ζωές αυτών των ανθρώπων που παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες ζουν, διδάσκουν σε εμάς τους απογονούς τους την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στον εαυτό μας και στον πολιτισμό που φέρουμε.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΙΧΝΗ
ΙΧΝΗ ΡΩΜΑΙΩΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ

ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Ο Μπόριας Μπατμάνοφ είναι Πόντιος από το χωριό Aχτάλα (Akhtala) της Αρμενίας. Μας μιλάει για τη ζωή του, την ιστορία των Ποντίων, τη κατάσταση που βιώσαν όταν κατάρρευσε η ΕΣΣΔ, για την επίσκεψή του στην Ελλάδα και την επιστροφή πίσω στο χωριό του.

«ΤA ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ»

ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Follow Us

Copyright © 2020 Art Trace - All Rights Reserved