ΕΥΡΩΠΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ

2 the end of the world

Από το St Jean-Pied-du-Port έως το Finisterre (870χλμ.)

Camino Francés (French Way) - Finisterre

 

Σύμφωνα με το όραμα του Art Traces, το οποίο είναι η αποτύπωση της ζωής, της παράδοσης και του πολιτισμού των ανθρώπων οι οποίοι κουβαλάνε μια αρχέγονη κληρονομία και η ιστορία του λαού τους είναι ακόμη ζωντανή στην κοσμοαντίληψή τους, στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε το Camino De Santiago (τον δρόμο του Αγιού Ιακώβου). Ακολουθήσαμε το Camino Frances έναν από τους πολλούς δρόμους που οδηγεί στην Ισπανική πόλη Compostela και σκοπός μας ήταν να φτάσουμε στο Finisterre.

Ο δρόμος του Αγίου Ιακώβου είναι ένα μεσαιωνικό προσκύνημα το οποίο ξεκίνησε τον 9ο αιώνα όταν κοντά στην πόλη της Compostela βρέθηκε ένας τάφος που πιστεύεται ότι είναι ο τάφος του Αποστόλου Ιάκωβου. Από τότε πολλοί προσκυνητές περπατάνε με σκοπό να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου. 

Περπατήσαμε 870 χλμ. και διανυκτερεύσαμε σε περίπου 40 διαφορετικά σημεία. Τελικός μας προορισμός όπως προείπαμε ήταν το Finisterre, το σημείο στο οποίο ο Ηρακλής έκανε τον 10ο άθλο του, το σημείο στο οποίο ο αρχαίος κόσμος πίστευε ότι ήταν το τέλος του κόσμου και το σημείο στο οποίο οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο Ήλιος πεθαίνει και ο κόσμος του φωτός με του σκότους ενώνονται.

Σε κάθε μας βήμα  επιδιώξαμε να γνωρίσουμε και να αποτυπώσουμε μέσω της φωτογραφίας και του βίντεο τον Δρόμο. Σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε για να μοιραστούμε μαζί το ταξίδι έως το Τέλος του Κόσμου.

870 ΧΛΜ
39 ΜΕΡΕΣ
ΜΕΤΡΙΑ


 
Camino Francés (French Way)

Γιατι επιλεξαμε να περπατησουμε 870 χλμ... Τι ηταν αυτο που μας ωθησε να ξεκινησουμε το ταξιδι..

Το Camino για εμάς ήταν μια εύκολη απόφαση, ίσως γιατί δε ξέραμε τις δυσκολίες που θα μας περίμεναν, ίσως γιατί τα προηγούμενα χρόνια περπατήσαμε μια δυσκολότερη πορεία όταν αντιμετωπίσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ό,τι και να ήταν αυτό που μας ώθησε να κάνουμε το πρώτο βήμα δεν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε. Ο Pedro ο υπεύθυνος του albergue που ανήκει στο τάγμα των ιπποτών της Μάλτας στο Cizur Menor, μας είπε ότι το Camino είναι ένα κάλεσμα από τον Θεό και κανείς ποτέ δεν ξέρει γιατί ακριβώς το κάνει. Αλλά έτσι είναι και όλα τα πράγματα που έχουν αξία στη ζωή μας. Πότε δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί αγαπάμε κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο και όχι κάποιον άλλον. Πιστεύουμε ότι τα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας είναι πέρα από την λογική μας και την αναλυτική μας σκέψη. Και αυτό είναι το μαγικό στη ζωή!

Ο δρόμος του Αγίου Ιακώβου, αυτό το πνευματικό μονοπάτι έχει δυσκολίες τόσο σωματικές όσο ψυχικές και πνευματικές αλλά έχει και πολλές ευλογίες. Οι δυσκολίες για εμάς ήταν ο ατελείωτος σωματικός πόνος, που κάποια στιγμή απλά τον ξεχνούσαμε, το ότι έπρεπε να κοιμηθούμε μαζί με πολλούς ανθρώπους στο ίδιο δωμάτιο, μερικές φορές και πάνω από εκατό άτομα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπήρχαν φορές που δεν κοιμηθήκαμε από τα ροχαλητά, ότι παρόλη την κούραση έπρεπε να βρούμε τι θα φάμε και αν δεν βρίσκαμε έπρεπε να μαγειρέψουμε. Ήρθαμε πολλές φορές αντιμέτωποι με τον εαυτό μας και την κούραση της ημέρας.

Παρ’ όλα αυτά οι ευλογίες ήταν περισσότερες από τις δυσκολίες. Πλησιάσαμε περισσότερο το Είναι μας, μιας και το πολύωρο περπάτημα σου χαρίζει ώρες με τον εαυτό σου. Γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους που ο καθένας είχε την δική του όμορφη ιστορία. Κοιμηθήκαμε σε albergue τα οποία είχαν ιστορία εκατοντάδων χρόνων, άλλα ήταν εκκλησίες που διαμορφωθήκαν σε ξενώνες για τους προσκυνητές, άλλα ήταν και εξακολουθούν να είναι υπό την επίβλεψη των Ναϊτών Ιπποτών, άλλα ήταν καθαρά και ζεστά, κάποια ήταν βρώμικα και κρύα αλλά όλα είχαν την δική τους γοητεία. Γνωρίσαμε και κατά κάποιο τρόπο βιώσαμε το τοπίο της βόρειας Ισπανίας, περιηγηθήκαμε στην Navarra και την υπέροχη χώρα των Βάσκων, περπατήσαμε ανάμεσα από τους αμέτρητους αμπελώνες της La Rioja, περάσαμε από την Castilla y León και είδαμε τα χωμάτινα χωριά της και το ατελείωτο τοπίο στα χρώματα της ώχρας και στο τέλος η μαγική Galicia των Κελτών μας χάρισε ένα από τα ομορφότερα τοπία που έχουμε δει.

Το δικό μας προσκύνημα δεν τελείωσε στο Santiago όπου είναι το τέλος του Camino. Φτάσαμε ως το Finisttere στο “τέλος της γης”. Η διαδρομή από το Santiago ως το Finisterre ήταν και η πιο όμορφη καθώς οι προσκυνητές ήταν λίγοι, η διαδρομή ήσυχη και το Γαλικάνικο τοπίο πραγματικά μαγευτικό. Τα συναισθήματά μας όταν φτάσαμε στο σημείο μηδέν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Συγκίνηση νιώσαμε περισσότερο όταν φτάσαμε στο Santiago De Compostela και ακουμπήσαμε συμβολικά τους τοίχους του καθεδρικού του Αγίου Ιακώβου, πράγμα που σημαίνει ότι το προσκύνημα τελείωσε. Όταν φτάσαμε στο “τέλος του κόσμου” νιώσαμε “γεμάτοι” και νιώσαμε μια μεγάλη ανακούφιση. Είχε τελειώσει άλλη μια δύσκολη πορεία για εμάς που όμως αυτή τη φορά την επιλέξαμε.

Όταν πήγαμε να πάρουμε το πιστοποιητικό ότι ολοκληρώσαμε την διαδρομή είδαμε γραμμένη την φράση: “Εάν μπορούσες να δεις ολόκληρο το ταξίδι ίσως ποτέ δεν θα το ξεκινούσες, ίσως ποτέ να μην τολμούσες να κάνεις το πρώτο βήμα το οποίο σε οδηγεί από τον τόπο που γνωρίζεις σε έναν τόπο που δεν γνωρίζεις”. Και θυμηθήκαμε τους διάφορους προσκυνητές που συναντούσαμε στον δρόμο και περπατούσαν το Camino για δεύτερη, τρίτη ή και παραπάνω φορά. Εμείς με τον σωματικό πόνο που μας κατείχε τους ρωτούσαμε γιατί να ξανακάνουν αυτό το ταξίδι. Εάν ξέραμε πόσο επίπονο ήταν ίσως ποτέ να μην το είχαμε ξεκινήσει. Η απάντηση ήταν κοινή από όλους, μας λέγαν ότι όταν θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας τότε θα καταλάβουμε τι είναι το Camino και τότε θα το ακούσουμε να μας ξανακαλεί. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι θα ξανακάναμε αυτό το προσκύνημα όχι μία αλλά πολλές φορές.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να μοιραστούμε ένα στίχο της προσευχής του προσκυνητή που αναφέρει ότι: “Ευτυχισμένος είσαι προσκυνητή όταν ανακαλύψεις ότι το αυθεντικό Camino ξεκινάει όταν έχει ολοκληρωθεί”. Και αυτό είναι αλήθεια, είναι μια μεγάλη συνειδητοποίηση όχι νοητική αλλά βιωματική, ότι την ζωή μας μπορούμε να την δούμε ως ένα μεγάλο προσκύνημα το οποίο όταν το κάνουμε συνειδητά τότε μπορεί να μας χαρίσει μεγάλες ευλογίες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Follow Us

Copyright © 2020 Art Trace - All Rights Reserved